ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ Ν.Δ., κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ρόδος, 12 Ιανουαρίου 2017

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ  ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ Ν.Δ., κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

 

 Αξιότιμε κ.  Πρόεδρε,

  

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ως ο κύριος εκπρόσωπος και εκφραστής του συνόλου των παραγωγικών φορέων της Δωδεκανήσου, σας εκφράζει την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία του για το μέλλον της οικονομίας των νησιών μας, των επιχειρήσεων αλλά και των κατοίκων που βιώνουν τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή κοινωνική-οικονομική-ηθική κρίση.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει με Υπομνήματα και παρεμβάσεις προς την εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία την αδήριτη ανάγκη καθιέρωσης μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τα νησιά μας,  ώστε να αρθούν όλα εκείνα τα αντικίνητρα που τροφοδοτούν την προβληματικότητά τους και τα οδηγούν στον απομονωτισμό και στην ερήμωση ώστε να έρθει  επιτέλους η πολυσυζητημένη αλλά και πολυπόθητη ανάπτυξη.

Δυστυχώς όμως παρά το γεγονός ότι η Διοίκηση και ο νομοθέτης να υποχρεώνονται από το Σύνταγμα (άρθρο 101) να λαμβάνουν υπόψη στις αποφάσεις τους  την ιδιομορφία και τα μειονεκτήματα των νησιών, η Πολιτεία  μέχρι σήμερα έχει όχι μόνο παραμελήσει  τις νησιωτικές μας  περιοχές, αλλά κατήργησε και αυτά τα ελάχιστα προνόμια που  έχουν δοθεί όπως οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α., η επιδότηση του επιτοκίου για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης των εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών, η έκπτωση του 50% που ίσχυε για τον φόρο (Ε.Φ.Κ.) στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα.

Πέρα όμως από την Εθνική αδιαφορία για τα νησιά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέδειξε το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον για τον νησιωτικό χώρο. Παρά την ύπαρξη του άρθρου 158 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, τη Διακυβερνητική της Νίκαιας, το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε ο όρος «νησιωτικότητα» στη νέα Συνταγματική Συνθήκη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP)) δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα κάποια ουσιαστική στήριξη των νησιών μας.

Μετά από τις ακατάσχετες προσφυγικές ροές του 2015, τα νησιά μας, αλλά ιδιαίτερα το νησί της Κω  η οικονομία του οποίου εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου από τον τουρισμό, δέχτηκαν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα καθώς αλλοιώθηκε η τουριστική εικόνα τους.   Η καλοκαιρινή περίοδος του 2016 τελείωσε με μια πρωτοφανή καθίζηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.  Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες των νησιών μας, που εξαιτίας της γεωπολιτικής τους θέσης  αποτέλεσαν πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών, δίνουν καθημερινά μάχη για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις δραστηριότητές τους, επιτελώντας ταυτόχρονα σοβαρό ανθρωπιστικό έργο, διαχειριζόμενοι τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, επωμιζόμενοι την διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και μεταναστευτικής ροής.

Κύριε Πρόεδρε,

Ζητούμε από εσάς την έμπρακτη στήριξή σας για την αναστροφή του αρνητικού αυτού κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

Ζητούμε να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα νησιά χωρίς εξαιρέσεις καθώς και να επανέλθουν όλα τα καταργηθέντα ειδικά μέτρα στήριξης της Δωδεκανήσου (επιδότηση επιτοκίου, φόρος στα αλκοολούχα ποτά).

Ζητούμε να θεσμοθετηθούν άμεσα  αντισταθμιστικά μέτρα  για την ανακούφιση των πληγέντων νησιωτών  από τις επιπτώσεις των μεταναστευτικών ροών (ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις σε Εφορία–Ασφαλιστικά Ταμεία, αναστολή  ποινικών διώξεων για χρέη  προς το Δημόσιο, αναστολή πλειστηριασμών).

Ζητούμε τη θεσμοθέτηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής νησιωτικής πολιτικής με στόχους:

·         Τη βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της προσπελασιμότητας των πολιτών σ’ αυτές.

·         Την αδιάλειπτη και ποιοτικά σωστή μεταφορική και επικοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

·         Τη στήριξη των ΜΜΕ.

·         Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας με στροφή σε τυποποιημένα προϊόντα ποιότητας - διαφοροποίηση της απασχόλησης.

·         Τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος.

·     Τη δημιουργία υπηρεσιών υποστήριξης πληθυσμού για την άρση των συνθηκών που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό.

  • Τη δημιουργία προϋποθέσεων και εισαγωγή καινοτομιών για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, στην παροχή υπηρεσιών και στη διοίκηση με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητάς τους.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θεωρεί κρίσιμη την προσωπική σας παρέμβαση για την επίλυση των σοβαρών αυτών θεμάτων που είναι ζωτικής σημασίας για την ακριτική μας περιοχή.

Είμαστε βέβαιοι για την θετική σας ανταπόκριση και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για επιπλέον συνεργασία.

 

Με εκτίμηση,

 

Γιάννης Πάππου,

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου