ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΩΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΩΝ (ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΩΝ) ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ (WORLD FOOD GIFT CHALLENGE 2022)

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλλιέργησε, ανέδειξε, ταξίδεψε και παρουσίασε τη Γαστρονομία, τα τελευταία χρόνια, με επαγγελματισμό, σχέδιο και αφοσίωση στην εξωστρέφεια. Yπηρέτησε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας, με δράσεις και πρωτοβουλίες που άφησαν εποχή στην ιστορία του θεσμού και κέρδισε, στο πρόσωπο νέων νησιωτών μας, διαδοχικές διακρίσεις και βραβεία, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «European Young Chef Award»,  συγκεντρώνοντας, σε πέντε μόλις χρόνια, δύο χρυσά και δύο αργυρά βραβεία.

Παράλληλα, εξασφάλισε την προστασία, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, της Ονομασίας Προέλευσης μιας μεγάλης σειράς αγροτικών προϊόντων και έδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού, την ευκαιρία σε όλους τους παραγωγούς, όλων των νησιών μας, να συμμετάσχουν σε όλες τις εθνικές και τις κυριότερες Ευρωπαϊκές εκθέσεις τροφίμων και ποτών.

Με την ίδια αφοσίωση αλλά και μεγαλύτερη ορμή, τώρα που φθίνουν τα περιοριστικά μέτρα και οι απαγορεύσεις, που επέβαλε η πανδημία, επιστρέφουμε δυναμικά με επιτυχημένα κατά το παρελθόν αλλά και με νέα έργα, που δίνουν αξία στο μόχθο δημιουργικών ανθρώπων, αναβαθμίζουν το επίπεδο της εμπειρίας, που τα νησιά μας προσφέρουν και παράγουν προστιθέμενη αξία στο τελικό τουριστικό προϊόν.

Στην αυγή της νέας χρονιάς, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη Γαστρονομία. Θέτουμε στο επίκεντρο τον μικρό και μεσαίο παραγωγό από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και του παρέχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχει, για πρώτη φορά, στον διεθνή Διαγωνισμό «World Food Gift Challenge».

 Το «World Food Gift Challenge» είναι ένας διαγωνισμός για τη βράβευση και τη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και ειδών χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα. Στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσα από αυτό τον διαγωνισμό είναι να υποστηρίξει τους τοπικούς, μικρούς και μεσαίους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων και να αναδείξει τις ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον τόπο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αξιοποιεί τον διεθνή διαγωνισμό ως πλατφόρμα, που θα επιτρέψει στους τοπικούς παραγωγούς να επωφεληθούν από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα, σε συνδυασμό με την αναζήτηση των επισκεπτών για αυθεντικότητα,  μοναδικότητα και βιώσιμα προϊόντα.

Οι ευκαιρίες στους παραγωγούς μας και τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας, δεν δίνονται στα λόγια και η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχές. Με στρατηγικούς συμμάχους τα δραστήρια Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και τις άξιες διοικήσεις τους στην παραγωγή έργου, καλούμε σήμερα κάθε μικρό και μεσαίο παραγωγό του Νοτίου Αιγαίου να υποβάλει την υποψηφιότητά του, μέχρι την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, στο διεθνή διαγωνισμό “World Food Gift Challenge 2022”, με τη βεβαιότητα ότι οι πλούτοι των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και η δημιουργικότητα των ανθρώπων μας θα μαγέψουν τη διεθνή κριτική επιτροπή, στις 7 Απριλίου, ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Το φαγητό είναι στοιχείο της ταυτότητας και της προσωπικότητας των νησιών μας, είναι συστατικό της επιτυχίας τους στον Τουρισμό και εμπειρία που αναγνωρίζει ο επισκέπτης μας. Η επένδυση στην γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής τουριστική επιτυχία των νησιών μας, που δεν ανακόπηκε ούτε μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας, περνά και μέσα από τη Γαστρονομία.

Συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα με μία Νέα πρόκληση για τη Γαστρονομία. Καλούμε τους νησιώτες της παραγωγής να μοιραστούν μια ιστορία για τη μοναδική διατροφική κληρονομιά μας. Καλή επιτυχία!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ WORLD FOOD GIFT CHALLENGE 2022
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ INTERNATIONAL FOOD GIFT CHALLENGE 2022