Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

                                                                                                     Ρόδος, 2 Ιουλίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Η σήμανση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων η νέα καινοτόμος δράση του Δικτύου Aegean Cuisine

Σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της προβολής και ανάδειξης της γαστρονομικής παράδοσης των νησιών μας, της στήριξης της τοπικής παραγωγής και της ανάπτυξης των τοπικά παραγόμενων προϊόντων με έμφαση στα τρόφιμα και ποτά στην εγχώρια και διεθνή αγορά, προχωρά το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μέσω του Δικτύου Aegean Cuisine.

Το αναγνωρισμένο Δίκτυο Aegean Cuisine, διευρύνεται με την σήμανση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, τροφίμων και ποτών, εντάσσοντας στις δράσεις του ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία. Μέσω της σήμανσης των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, ως προτεινόμενα προϊόντα Aegean Cuisine (suggested products), ο επισκέπτης-καταναλωτής θα έχει ένα σημείο αναφοράς, ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει ένα δωδεκανησιακό προϊόν, το οποίο θα περικλείει μέσα του όχι μόνο τοπικές πρώτες ύλες αλλά και τέχνη, παράδοση, μεράκι, φιλοξενία!

Οι λεπτομέρειες της καινοτόμου δράσης, συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου, κ. Απόστολος Ασπράκης, η σύμβουλος του Επιμελητηρίου και υπεύθυνη του έργου AEGEAN CUISINE κα Μαριτάνα Αλακιώτου και η σύμβουλος και μέλος της επιτροπής του έργου, κα Μαρία Παρασκευά με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη ο οποίος στέκεται αρωγός σε κάθε δράση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των νησιών μας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και στελέχη των δύο φορέων.

Μέσα από τις έως σήμερα δράσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έχει προκύψει ένας κατάλογος με περισσότερες από 130 επιχειρήσεις που παράγουν ή/και μεταποιούν τοπικά προϊόντα σε ολόκληρο το Νομό Δωδεκανήσου και οι οποίες επιδεικνύουν εξωστρεφή δραστηριότητα. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά αντικατοπτρίζουν την κουλτούρα και τη γαστρονομική παράδοση των Δωδεκανήσων και είναι τυποποιημένα ενώ αρκετά από αυτά διαθέτουν και πιστοποιήσεις. Η λίστα αυτή επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα ή όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Το εμπορικό σήμα Aegean Cuisine αποτελεί κατοχυρωμένη ιδιοκτησία των Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Στη βάση αυτή έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται δράσεις και έργα και να τίθενται όλο και υψηλότεροι στόχοι. Ενδεικτική είναι η συμβολή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στη διεκδίκηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Η σήμανση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, μέσα από μια πιστοποιημένη διαδικασία, με τρόπο που να αναδεικνύει όχι μόνο την ποιότητα αλλά και την ιστορία που αυτά περικλείουν και τη σύνδεσή τους με την τοπική παράδοση αποτελεί το επόμενο βήμα για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Δικτύου Aegean Cuisine.

Στο δίκτυο Aegean Cuisine εντάσσονται αυτόματα και αυτοδικαίως όσα προϊόντα είναι χαρακτηρισμένα ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης). 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, η υπεύθυνη του AEGEAN CUISINE κ. Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου δήλωσε: «Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine σκοπό έχει την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία του Δικτύου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιχειρούμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που στηρίζει το έργο μας. Η σήμανση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων με τρόπο που να αναδεικνύει όχι μόνο την ποιότητα αλλά και την ιστορία που αυτά περικλείουν και τη σύνδεση τους με την τοπική παράδοση αποτελεί το επόμενο βήμα για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Δικτύου Aegean Cuisine. Η ιδέα του Δικτύου έχει πλέον ωριμάσει, τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν δει αποτελέσματα και πιστεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του και τις προοπτικές που πηγάζουν από αυτή».

Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ανέφερε τα εξής: «Mε χαρά υποδεχόμαστε και στηρίζουμε την πρόταση του Επιμελητηρίου για τη σήμανση και ένταξη στο δίκτυο του Aegean Cuisine των τοπικά παραγόμενων προϊόντων της Δωδεκανήσου, σε μια προσπάθεια επίτευξης του μεγάλου στόχου που έχει θέσει η Περιφέρεια, της διασύνδεσης δηλαδή του Πρωτογενούς Τομέα με τον Τουρισμό. Τέτοιες προτάσεις, ενέργειες και συνεργασίες οδηγούν στην ταχύτερη εκπλήρωση του επιθυμητού αποτελέσματος και φυσικά στηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς μας σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία που ζούμε».