Πρόσκληση σε εκδήλωση για τις εξαγωγές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα (Αθήνα, 6-3-2019)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

O Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και η διαΝΕΟσις,

με τη συνεργασία του Εργαστηρίου LINER του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP ΑΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα:

«Εξαγωγές και Εξαγωγικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα»

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 18:00

 

στο αμφιθέατρο του Maroussi Plaza (Φραγκοκκλησιάς 3α και Γρανικού, Μαρούσι 151 25) και μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας εδώ.

 

Αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων αποτελεί έναν από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες για την ανάπτυξη της οικονομίας, η συνολική εικόνα των εξαγωγών στην Ελλάδα παραμένει προβληματική.

Ποια είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά εμπόδια που εξακολουθούν να εγκλωβίζουν την ελληνική οικονομία σε εσωστρέφεια; Τι πρέπει να κάνει η Δημόσια Διοίκηση και ποια είναι η καταλληλότερη στρατηγική από πλευράς επιχειρήσεων για να αυξήσει η Ελλάδα το μερίδιο των εξαγωγών της;

Η διαΝΕΟσις, για να συμβάλει με τεκμηριωμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και για να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο, εκπόνησε μια σειρά ερευνών με στόχο τη σφαιρική θεώρηση του θέματος και τον ρόλο των εμπλεκομένων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Ξεκινήσαμε με μια δημοσιογραφική μελέτη της περίπτωσης της Πορτογαλίας, μια χώρα η οποία χρησιμοποίησε τις εξαγωγές ως όχημα για να βγει από το δικό της μνημόνιο. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Συνεχίσαμε με δύο νέες έρευνες που αφορούν την ελληνική περίπτωση.

Η πρώτη έρευνα αποτελεί μια ευρύτατη χαρτογράφηση του ελληνικού εξαγωγικού τομέα και κατ’ επέκταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας από το 2001 μέχρι σήμερα, η οποία διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, βασίστηκε στην ανάλυση ευρύτατης βάσης δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ και άλλων εγχώριων και διεθνών πηγών, και αφορά 2.694 προϊόντα και 19.720 επιχειρήσεις που καλύπτουν περίπου το 81% του συνόλου των εξαγωγών που έγιναν σε 190 προορισμούς.

Αυτή η χαρτογράφηση πλαισιώνεται από μια δεύτερη, πρωτογενή έρευνα, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την ICAP ΑΕ το διάστημα Σεπτεμβρίου–Οκτωβρίου του 2018. Εκπρόσωποι 525 εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας απάντησαν σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, με πλήθος ερωτήσεων ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης.

Η έρευνα καταγράφει και αναλύει τις απόψεις των ίδιων των επιχειρήσεων σχετικά με τη λειτουργία και τη στρατηγική εξαγωγών που εφαρμόζουν.

Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ και να βρείτε τον σχολιασμό των συμπερασμάτων που προκύπτουν εδώ.

Τέλος, μπορείτε να βρείτε μια σύνοψη των δύο παραπάνω ερευνών εδώ.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και η διαΝΕΟσις με τη συνεργασία του Εργαστηρίου LINER του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP ΑΕ διοργανώνουν εκδήλωση που στόχο έχει να παρουσιαστούν και να σχολιαστούν τα ευρήματα των ερευνών της διαΝΕΟσις και αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα στην Ελλάδα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

17:30 – 18:00         Προσέλευση

18:00 – 18:15         Χαιρετισμοί

Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής διαΝΕΟσις

Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ

18:15 – 19:15         Παρουσίαση της διπλής έρευνας της διαΝΕΟσις για τις εξαγωγές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα από:                 

Μαργαρίτα Κατσίμη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών, ICAP ΑΕ

19:15 – 19:30         Το εξαγωγικό «θαύμα» της Πορτογαλίας - Μιχάλης Μητσός, δημοσιογράφος

19:30 – 20:00         Συζήτηση με το κοινό

20:00                         Κοκτέιλ